01/09/2022

Het verschil tussen etherische oliën en geurolie

Gaat het over geurige oliën, dan kom je heel veel termen en soorten tegen. Wat is nu het verschil tussen etherische of essentiële olie en bijvoorbeeld geurolie?

  • Yomoi Oil Texture 01 150 PPI

Etherische oliën zijn een natuurlijk product. Het is een plantenextract, gemaakt van bloemen, schors, stengels, bladeren, wortels, zaden of andere delen van de plant. Dit gebeurt via stoomdestillatie of koude persing. Deze oliën zijn oplosbaar in plantaardige oliën of vetzuren, maar vermengen zich niet met water.

Helend en geneeskrachtig
Door de olie te extraheren, is het mogelijk om de essentie van de plant te vangen. Daardoor bevat de olie de unieke helende en geneeskrachtige eigenschappen die nodig zijn om als ‘essentiële’ olie bestempeld te worden. De meeste essentiële oliën hebben nog een pak voordelen, zo zijn ze antibacterieel. Daarom worden ze dus vaak gebruikt in cosmetische producten.


Vijfde element?
De term ‘etherisch olie’ is al heel oud. Ze dateert uit de middeleeuwen, toen alchemisten zochten naar wat bekend zou kunnen worden als het vijfde element, naast water, vuur, lucht en aarde. Door destillatie ontdekte men de essentiële oliën zoals we die nu kennen. ‘Essentieel’, omdat men dus dacht dat dit een vijfde element was en essentieel voor alle levende wezens. Alle vloeistoffen die niet met water vermengd konden worden, werden toen geclassificeerd als olie. En die term blijft tot vandaag intact, hoewel het eigenlijk helemaal geen olie is.


Essentieel vandaag
Essentiële oliën zoals in de middeleeuwen het ‘vijfde element’ noemen is wat overdreven. Toch hebben ze vrij essentiële en helende eigenschappen, zelfs in de huidige alternatieve geneeskunde. Tot vandaag worden de oliën gebruikt om lichaam en geest te helpen herstellen. Hierdoor worden ze nog steeds als essentieel beschouwd. Essentieel voor het dagelijkse leven, niet alleen vroeger, maar ook vandaag.


Synthetisch en chemisch
Geuroliën zijn dan weer synthetisch. Het zijn chemische geurverbindingen die niet in de natuur voorkomen. Ze drogen de huid uit, kunnen ook irriteren en gezondheidsklachten veroorzaken.

Logisch dus dat wij bij Yomoï alleen etherische of essentiële olie gebruiken.