03/12/2022

Veroudert een lichte huid sneller dan een donkere?

Melanine is de stof die je huid kleur geeft. Het is een donkerbruin tot zwart pigment, aanwezig in het haar, de huid en de iris van de meeste mensen en dieren. Het is melanine die ervoor zorgt dat je huid donkerder wordt tijdens het zonnen. En ook bij de huidveroudering speelt melanine een belangrijke rol.

  • Yomoi BLOG 03 12

Misschien ken je de uitdrukking ‘Black don’t crack’? Mensen met een donkere huidskleur ogen vaak jonger. En die uitspraak is dan weer gebaseerd op het gehalte melanine in de huid.

Onze huidskleur wordt bepaald door de dichtheid en de verdeling van melanine. Een heel bleke huid produceert er bijna geen, Aziaten produceren dan weer een geelachtig type, phaeomelanine, en mensen met een donkere huidskleur produceren de donkerste melanine, beter bekend als eumelanine. In een donkere huid zit de melanine zo dicht op elkaar dat het meer licht absorbeert en dus meer bescherming biedt tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.

In 1979 deed Kays Kaidbey in de Verenigde Staten onderzoek naar de impact van die UV-stralen. Hij kwam tot de conclusie dat gemiddeld 55% van de Ultraviolet-A-stralen de blanke huid binnendringt, tegenover slechts 18% de Afro-Amerikaanse huid. Dat is ook de reden waarom veroudering vertraagt bij mensen met een donkere huid.

De schaal van Fitzpatrick (1975) classificeert de huid op basis van de tolerantie voor zonlicht. Er is een onderverdeling in zes types, van type 1 of mensen met rood haar en een heel lichte huid die snel verbrandt, tot type VI of mensen met een donkere huid die amper verbrandt of bruint.

De grotere hoeveelheden melanine beschermen mensen met een donkere huid beter tegen huidkanker, maar dat betekent niet dat je geen huidkanker kan krijgen. Ook veroudering heeft minder impact op de huid met veel melanine. Bij mensen met een donkere huid treden rimpels pas op rond de 50-60 jaar. Al is dat uiteraard bij iedereen anders en zijn er ook uitzonderingen die voor de spiegel staan en al veel vroeger diepe groeven opmerken in het gelaat.

De beste, dagelijkse verzorging voor jouw huid? Die vind je bij Yomoï. Dagelijks smeren geeft jouw huid de luxe en bescherming die ze verdient. Wij raden wel aan om ook nog dagelijks zonbescherming met SPF te smeren. Safety first!